Fysioterapiassa tavoitellaan tasapainoa!

Hoitotilanteessa tärkeintä on kartoittaa ryhti. Hyvä ryhti kertoo tasaisesta kuormituksesta ja ihanteellisesta palautumisesta. Kehossa on "kaikki hyvin", kun lapojen-, lantion ja selän ryhti on neutraali. Kimmoisa lihasvaste kertoo, että lihakset eivät rasitu tarpeettomasti asennon ylläpitämisessä. Hyvä ryhti on myös verenkierron ja aineenvaihdunnan perustarpeita. Häiriötilat symmetriassa kertoo virheellisestä kuormituksesta tai kyvystä palautua rasituksen jälkeen.

Tasapainoon arjessa vaikuttaa myös laajemmat kehon luonnonlait tai tarpeet kuten:

1. Tasapainoinen fyysinen rasitus.

Lihaksille ja nivelille on tärkeää saada liikettä koko liikeradalle. Lihaksien tulee saada huuhtoutua yksipuoleisesta työstä sekä aktivoimalla verenkierto että laukaisemalla "lihaspumput" hoitamaan kudosneste kiertoon lymfakanavia hyödyntäen.

2. Palautuminen ja lepo.

Palautuminen tapahtuu levossa. Lihasrasitus ja työ vaatii kunnon unet. Myös nivelemme vaatii niin kutsuttua "nolla-asentoa jossa nivelissä ei ole venytystä eikä jännitystä. Hyvä ryhti auttaa palautumaan.

3. Leipää suhteessa rasitukseemme.

Myös ravinto jota syömme voi olla happamuutta lisäävä tai Ph-tasapainoa palauttava. Happamuuden epäillään olevan monien tautien ja kipujen taustalla. Riittävä rasitus ja palautuminen ja se mitä suuhun laitetaan vaikuttaa kaikki terveyteemme.

Ongelmien kartoittaminen isoina kokonaisuuksina on tärkeää. Kokonaisvaltaisuus on sana joka auttaa lähestymään ensin koko ihmistä ja vasta toissijaisesti kohdetta joka voi vaatia pientä lisä rasitusta (tuunausta) päästäkseen toipumisen tielle.